Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Σε οικονομικό Γολγοθά οι μεταταγμένοι!


Με ρυθμούς χελώνας προχωρούν οι διαδικασίες για την πληρωμή των μεταταγμένων (πρώην) Σιδηροδρομικών στο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.
Στην αρχή καθυστέρησε σημαντικά η αποστολή των ατομικών φακέλων από τον ΟΣΕ – ΤΡΑΙΝΟΣΕ, στη συνέχεια σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο ρυθμός με τον οποίο γίνεται ο έλεγχος και η επεξεργασία των στοιχείων παρέπεμπε, το πέρας της διαδικασίας σε ημερομηνίες κοντά στα Χριστούγεννα.

Οι πιο πρόσφατες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο τέλος Ιουλίου θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για να ενταχθούν στη μισθοδοσία  εκατόν είκοσι (120) περίπου μεταταγμένοι συνάδελφοι. Αν η διαδικασία συνεχιστεί με τέτοιους ρυθμούς μπορούμε να διακινδυνεύσουμε το συμπέρασμα ότι οι τελευταίοι θα ενταχθούν στη μισθοδοσία τέλος Οκτωβρίου.
Πληθαίνουν τα τηλεφωνήματα και τα email συναδέλφων οι οποίοι δηλώνουν ότι κάθε μέρα που περνά βρίσκονται σε όλο και πιο δύσκολη θέση. Συνάδελφος δήλωσε στο email της ιστοσελίδας ότι: «Η απόσταση που με χωρίζει από τον χώρο δουλειάς μου, με αναγκάζει καθημερινά να μετακινούμαι με το αυτοκίνητο. Χρήματα για βενζίνη δεν υπάρχουν πια, πως θα πάω από εδώ και πέρα στη δουλειά μου;»
Το κόστος διαβίωσης αυξήθηκε, η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης, σε συνδυασμό με την καθυστέρηση της πληρωμής, κάθε μέρα που περνάει φέρνει πιο κοντά στο αδιέξοδο και την απόγνωση εκατοντάδες μεταταγμένους.
Στην από 10 Ιουνίου 2011 ανακοίνωση του σωματείου των αρχαιοφυλάκων (ΠΕΥΦΑ) αναφέρεται το πρόβλημα με την καθυστέρηση της πληρωμής, «Η ΠΕΥΦΑ έχει δουλέψει προς αυτή την κατεύθυνση και οι διαβεβαιώσεις που έχουμε από τις οικονομικές υπηρεσίες είναι, ότι ένας σημαντικός αριθμός των μεταταγμένων θα αρχίσει να πληρώνεται από τις 27 Ιουλίου». Στη συνέχεια εκφράζει με αισιοδοξία την πρόβλεψη ότι θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες τον Αύγουστο. Οι αριθμοί που ακούγονται όμως, εμάς δεν μας επιτρέπουν να συμμεριστούμε αυτή την αισιοδοξία.
Η συντριπτική πλειοψηφία των μεταταγμένων υπέστη μείωση των αποδοχών που σε αρκετές περιπτώσεις ξεπερνά σε ποσοστά το 50%. Αυτό από μόνο του συνιστά σοκ στα οικονομικά της κάθε οικογένειας που το βιώνει βίαια. Αν η προαναφερόμενη μείωση συνδυαστεί με την αύξηση του κόστους διαβίωσης δημιουργεί ήδη εκρηκτικό μείγμα μέσα στον οικογενειακό προϋπολογισμό. Πριν αναλογιστούμε τις συνέπειες που έχουν τα παραπάνω, για τους μεταταγμένους ας προσθέσουμε και την άτυπη στάση πληρωμών που βιώνουν με την καθυστέρηση της ένταξης στην μισθοδοσία.
Η συντονιστική επιτροπή μη μπορώντας πλέον να μείνει αδιάφορη στο καθημερινό δράμα των συναδέλφων μας, έδωσε στη νομική σύμβουλο τα στοιχεία, και της ζήτησε να εξετάσει κάθε νόμιμο τρόπο παρέμβασης, αντίδρασης και διεκδίκησης με στόχο την επίλυση του ανωτέρω προβλήματος που μας οδήγησε ήδη σε απόγνωση και αδιέξοδο. 

1 σχόλιο:

  1. Να συμπληρώσουμε εδω ,με επιφύλαξη βέβαια και μια άλλη πληροφορία που κυκλοφορεί.Οτι δηλαδή γίνονται παρεμβάσεις απο κάποιους,μέχρι και για συνδικαλιστές ακούγεται που κυκλοφορούν στο λογιστήριο του ΥΠΠΟΤ με χαρτάκια γράφοντας ονόματα για να προωθηθούν γρηγορότερα για πληρωμή!!! Μέχρις εκεί φτάσαμε? Και δεν ξέρω οι κατα τα άλλα ευγενικές και καλοπροαίρετες κοπέλες του λογιστηρίου, αν μπορούν να αντισταθούν σε τέτοιες παρεμβάσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή