Σάββατο 16 Ιουλίου 2011

«Τραγουδάμε την Πανσέληνο»

Πραγματοποιήθηκε χθες με επιτυχία η εκδήλωση «Τραγουδάμε την Πανσέληνο» στον αρχαιολογικό χώρο Πυθίου, σε συνεργασία του Δήμου Ελασσόνας και της ΙΕ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.
Ο Δήμος Ελασσόνας και η ΙΕ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων έχουν προγραμματίσει δυο βραδιές Πανσελήνου για το καλοκαίρι του 2011, σε δυο αρχαιολογικούς χώρους του Δήμου, το Πύθιο και την Άζωρο.
Οι τρεις πόλεις Άζωρος, Δολίχη και Πύθιο, ήταν ενωμένες σε ένα είδος συμπολιτείας και αποτελούσαν το Κοινό των Τριπολιτών, με πρωτεύουσα το Πύθιο. Βασική πηγή πληροφοριών για την Περραιβική Τρίπολι αποτελεί ο Ρωμαίος ιστορικός Τίτος Λίβιος. Ανασκαφές διενεργήθηκαν από τη ΙΕ΄ ΕΠΚΑ στις τρεις θέσεις (Άζωρο- Σαραντάπορο-Πύθιο).
Πύθιο
Γύρω από το λόφο ‘’Άγιοι Απόστολοι’’ στις δυτικές υπώρειες του Ολύμπου εκτείνεται το Πύθιο. Ο Απόλλων Πύθιος και ο Ποσειδών Πατρώος λατρεύονταν στους δυο ναούς που χρονολογούνται στη ρωμαϊκή εποχή στα χρόνια του αυτοκράτορα Οκταβιανού Αυγούστου. Κάτω από ένα μικρό τμήμα του σωζόμενου δαπέδου του σηκού του ναού του Απόλλωνα βρέθηκαν δυο ακέφαλα λατρευτικά αγάλματα του θεού. Το ένα από αυτά φέρει στο βάθρο του την επιγραφή του καλλιτέχνη ‘’Φιλήμων εποίησε’’. Από τις 55 αναθηματικές επιγραφές που βρέθηκαν στο ιερό, πληροφορούμαστε ότι λατρεύονταν και άλλες θεότητες όπως ο Ασκληπιός, η Άρτεμις Φωσφόρος και Αγαγυλαία, ο Δίας Κεραύνιος και Ολύμπιος, η Αφροδίτη και ο Απόλλων Δώρειος.
Από τις επιγραφές ξεχωρίζουν οι επιστολές, των μακεδόνων βασιλέων, μια του Δημητρίου Β’ (239-229π.Χ.) και δυο του Αντιγόνου Δώσωνος (229-222/1π.Χ.) το 221π.Χ. προς τον βασιλικό επιστάτη και τους Τριπολίτες Περραιβούς και αφορούν την αποκατάσταση Τριπολιτών εταίρων, οι οποίοι έλαβαν μέρος στη μάχη της Σελλασίας το 222π.Χ., συνέβαλαν στη νίκη των Μακεδόνων και των συμμάχων επί των Σπαρτιατών και απέτρεψαν την ηγεμονία της Σπάρτης από την Πελ/σο.
Πρόταση για την ταύτιση της Δολίχης με θέση που ανασκάφτηκε ΝΑ του Σαρανταπόρου σε στρατηγικής σημασίας θέση κοντά στο πέρασμα Βολουστάνα έγινε από τον επίτιμο Έφορο Αρχ/των κ. Α.Τ., βάσει ενός δίγλωσσου (ελληνινικά- λατινικά) οριοδείκτη που βρέθηκε το 1997. Σ’ αυτό το σημείο εντοπίστηκε ακρόπολη οχυρωμένη με ισχυρότατο τείχος πλ.3μ. ενισχυμένο από ημικυκλικούς εξωτερικά πύργους (διαστήματα 29μ.) . Μέσα στην πόλη ανασκάφηκε τμήμα στοάς ελληνιστικών χρόνων σε μήκος 85μ. Περιμετρικά της στοάς άρχισαν να αποκαλύπτονται ορθογώνια κτίρια σε δυο οικοδομικές φάσεις, του 3ου αι.π.Χ. και των αυτοκρατορικών ρωμαϊκών χρόνων.
Ωστόσο στις ανασκαφές που διενεργεί η 7η ΕΒΑ στο Καστρί Λιβαδίου με πολύ σημαντικά αποτελέσματα, από το πλήθος επιγραφών της ελληνιστικής και ρωμαϊκής εποχής, ξεχωρίζει μια τιμητική επιγραφή που μας πληροφορεί ότι η πόλις των Δολιχαίων τιμά την γυναίκα του Φοξίνου και τη θεωρεί ευεργέτιδά της.
Η παρουσία συνεπώς δυο επιγραφών σε διαφορετικά σημεία, που αναγράφουν την ονομασία της Δολίχης, ίσως πρέπει να μας κάνει επιφυλακτικούς για την αποδοχή της μιας ή της άλλης άποψης αν δεν προηγηθεί μελέτη όλων των δεδομένων.
Στο Καστρί Λιβαδίου από επιγραφές βεβαιώνεται η λατρεία του Ηρακλή Κυναγίδα, του οποίου το ιερό θα πρέπει να βρίσκεται μέσα στην ακρόπολη ή στην πόλη.
Άζωρος
Στην Άζωρο έγινε ευρύτατος καθαρισμός του τείχους της ακρόπολης και της κάτω πόλης, που σώζεται σε ορισμένα σημεία σε ύψος 4μ. και ενισχύεται από ορθογώνιους πύργους. Η πόλη κατοικήθηκε και στα βυζαντινά χρόνια.
Διαπιστώθηκαν δυο φάσεις κατοίκησης κατά την αρχαιότητα, η παλαιότερη χρονολογείται στον 5ο αι.π.Χ. και η νεώτερη στον 3ο αι.π.Χ. Στο κτίριο του 3ου αι.π.Χ. βρέθηκε μια επιγραφή-επιστολή του βασιλιά της Μακεδονίας Αντιγόνου του Δώσωνος προς τον βασιλικό επιστάτη της περιοχής και αφορά την διαχείριση της περιουσίας κάποιου Νικάρχου μετά το θάνατό του. Οι επιστάτες αυτοί σύμφωνα με τις πληροφορίες του Διοδώρου, παρέμεναν στον τόπο των κατακτημένων χωρών, είχαν δικούς τους γραμματείς, δική τους αστυνομία και εκπροσωπούσαν τη βασιλική εξουσία.

3 σχόλια:

  1. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο υποφαινόμενος και ο Σάκης. Το τι ακολούθησε της εκδήλωσης το κρατάμε κρυφό... για να μην ζηλεύει ο Πρόεδρος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τραγουδούσαν την Πανσέληνο ΠΡΟΕΔΡΕ με κλαρίνα ο GiDI και ο ΑΧ στο διαβεβαιώνω γιατί συμπτωματικά μιλήσαμε στο τηλέφωνο, με δυσκολία τούς άκουγα κάτω απ'τους ήχους για την Πανσέληνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Παντως CIDI σε παραδεχομαι για την επιλογη που εκανες για το κρασι που ηπιαμε.
    Ηταν τελικα και γνησιο και ευχαριστο μετα την αρκετη καταναλωση που καναμε.
    Εξαλλου εσυ εισαι και εμπειρος σε αυτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή