Σάββατο 21 Μαΐου 2011

Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας: Η μεγάλη ημέρα

Φωτογραφία Γ. Δούλος
Το όνειρο έγινε πραγματικότητα. Το Διαχρονικό Μουσείο της Λάρισας άνοιξε στις 19 Μαΐου 2011 τις πύλες του στους Θεσσαλούς πολίτες παρουσιάζοντας έστω και για λίγες ημέρες μία έκθεση σπάνιων έργων πολιτισμού. Ήταν μία ημέρα γιορτής τέχνης και πολιτισμού η χθεσινή.
Αν και η επίσημη έναρξη του Διαχρονικού Μουσείου σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα έχει οριστεί το 2013, ωστόσο χθες άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του στο ευρύ κοινό εκθέτοντας σημαντικά ευρήματα από τη νεολιθική περίοδο μέχρι και τη βυζαντινή εποχή.
Οι επισκέπτες του Μουσείου θα έχουν τη δυνατότητα στους χώρους του μέχρι τα τέλη Μαΐου να απολαύσουν μοναδικούς θησαυρούς του ελληνικού πολιτισμού που αποτελούν και κληρονομιά της Ελλάδας.
Στη χθεσινή παρουσίαση της έκθεσης που διοργάνωσαν οι δύο εφορείες,
η 7η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Λάρισας και η ΙΕ΄ Εφορεία Κλασικών Αρχαιοτήτων Λάρισας στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που γίνονται σε όλη τη χώρα γιορτάζοντας την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων, δόθηκε η ευκαιρία στους επισκέπτες να ξεναγηθούν στον εκθεσιακό χώρο και να κάνουν ένα μαγικό ταξίδι στο χρόνο και στους πλούσιους θησαυρούς που φιλοξενούνται στον εκπληκτικό χώρο του μουσείου, να δουν εξαιρετικά εκθέματα που συμπληρώνουν την εικόνα ενός πολιτισμού, δίνοντας τα απαραίτητα εφόδια στον επισκέπτη που αγαπά την ιστορία. Στην ομιλία της η προϊσταμένη της ΙΕ΄ Εφορείας Κλασικών Αρχαιοτήτων Λάρισας κ. Ανθή Ευσταθίου αφού χαρακτήρισε ιδιαιτέρως σημαντική τη χθεσινή ημέρα και για όσους εργάζονται στο μουσείο αλλά και για τους πολίτες της περιοχής τόνισε ότι το νέο μουσείο θα πρέπει να γίνει το νέο σημείο αναφοράς στον πολιτισμό της πόλης και με την ολοκλήρωσή του να φιλοξενεί εκεί ποικίλες εκδηλώσεις, να δίνει με την επίσημη λειτουργία του την εικόνα ενός σύγχρονου μουσείου που θα προβάλλει τον αρχαιολογικό πλούτο του θεσσαλικού πολιτισμού. Στη συνέχεια αναφέρθηκε με κάθε λεπτομέρεια στα εκθέματα της ΙΕ΄ Εφορείας σημειώνοντας ότι η συγκεκριμένη έκθεση αποτελεί μια «μικρογραφία» της μελλοντικής μόνιμης έκθεσης του μουσείου.
Φωτογραφία Γ. Δούλος
Αναλυτικότερα: «Από την πλούσια προϊστορική συλλογή του Μουσείου θα εκτεθούν ευρήματα νεολιθικής εποχής, ακόμη θα υπάρχει μία ενότητα με τίτλο: «Όταν ο Αχιλλέας έγινε ήρωας στην Τροία» όπου θα γίνει αναφορά στον προμυκηναϊκό και στον μυκηναϊκό κόσμο στην περιφέρεια της Λάρισας. Μια άλλη ενότητα που θα εκτίθεται θα είναι αυτή με τίτλο «Όταν η γη και τα άλογα στήριξαν την εξουσία» όπου κάνει αναφορά στη Θεσσαλική ομοσπονδία, στη δημιουργία πόλεων-κρατών κατά την αρχαϊκή και κλασική περίοδο. Η κοινωνία των πολεμιστών θα παρουσιαστεί μέσα από τα ευρήματα του αρχαϊκού νεκροταφείου των τύμβων στη χώρα της Κραννώνας που χρονολογούνται από τα τέλη του 7ου ως τον 5ο αι. π.Χ. Στον αντίποδα, η ζωή της γυναίκας θα αναδειχθεί μέσα από την έκθεση αντικειμένων που σχετίζονται με την ανατροφή παιδιών, ακόμη θα εκτεθούν χαρακτηριστικά νομίσματα των πόλεων. Ιδιαίτερη ομάδα εκθεμάτων αποτελούν τα ψηφίσματα του Δήμου των Λαρισαίων και του Κοινού των Θεσσαλών που αναφέρονται στην πολιτική της πόλης και του Κοινού κατά τη διάρκεια της ελληνιστικής εποχής. Θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά η ιστορία και τα ευρήματα από τα δυο αρχαία θέατρα της Λάρισας. Θα εκτεθούν ευρήματα που προέρχονται από το Α΄ Αρχαίο Θέατρο ή σχετιζόμενα με τη χρήση του.
Στη συνέχεια παίρνοντας το λόγο η προϊσταμένη της 7ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Λάρισας κ. Ασπασία Ντίνα σημείωσε ότι ευχή όλων είναι να ενταχθεί το μουσείο στο δίκτυο των μεγάλων μουσείων της χώρας και αυτό συμπλήρωσε μπορεί να γίνει με τη στήριξη και τον ενεργό ρόλο των φορέων και των πολιτών της Λάρισας, ενώ όσον αφορά στο κομμάτι της 7ης Εφορείας θα εκτεθούν συλλογές αρχαιοτήτων από τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες μέχρι και τη σταδιακή μετάβαση στο βυζαντινούς χρόνους, μέσα από αντικείμενα που προέρχονται από σωστικές ανασκαφές σε ιδιωτικά οικόπεδα της πόλης και από θέσεις που διερευνήθηκαν ανασκαφικά, όπως Άζωρο, Μηλέα και κυρίως το Καστρί της Δολίχης, από όπου προέρχεται και ο μεγαλύτερος αριθμός κινητών ευρημάτων καθημερινού βίου. Στην ενότητα των βυζαντινών χρόνων περιλαμβάνονται αντικείμενα αντιπροσωπευτικά του βυζαντινού κάστρου της Λάρισας.
Στην ενότητα των μεταβυζαντινών χρόνων παρουσιάζεται η Λάρισα και η περιφέρειά της κατά την οθωμανική περίοδο. Σε συνδυασμό με το σχετικό εποπτικό υλικό από τον οικισμό των Αμπελακίων και το αρχοντικό του Γεωργίου Σβaρτς θα εκτεθεί ζωγραφικός πίνακας με διακοσμήσεις τοπίων και πόλεων από τις αποτοιχισμένες τοιχογραφίες του αρχοντικού του Δημητρίου Σβάρτς. Τέλος, η ανάπτυξη των μοναστηριών στον Κίσσαβο και το Μαυροβούνι το 16ο αι. αντιπροσωπεύεται από το ζωγραφιστό τέμπλο του ναού της Παναγίας στο Πολυδένδρι, καθώς επίσης τοιχογραφίες και λειτουργικά σκεύη από τον ίδιο ναό».
Στη χθεσινή παρουσίαση της έκθεσης μίλησε για την ιστορία του Mουσείου Λάρισας η αρχαιολόγος κ. Στέλλα Κατακούτα, τμηματάρχης της ΙΕ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, ενώ σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός ο οποίος τόνισε ότι πρέπει όλοι οι Θεσσαλοί πολίτες να αγκαλιάσουν το Μουσείο και να γίνει σημείο αναφοράς και προβολής του πολιτισμού για όλη τη Θεσσαλία.
ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
Το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας βρίσκεται στο λόφο «Μεζούρλο», στις νότιες παρυφές της πόλης, πάνω στην περιφερειακή οδό των Τρικάλων, σε έκταση που παραχωρήθηκε σταδιακά από το Δήμο Λαρισαίων στο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού. Η θεμελίωση του κτιρίου έγινε το 1996 και η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 2006, στο πλαίσιο του Γ΄ ΚΠΣ. Πρόκειται για ένα συγκρότημα τριών κτιρίων με ενδιάμεσους ανοιχτούς χώρους, συνολικού εμβαδού 11.750 τ.μ., και περιλαμβάνει: χώρο υποδοχής επισκεπτών με εκδοτήριο, βεστιάριο, χώρο καταστήματος πωλητέων, αναψυκτήριο και WC, αμφιθέατρο, εκθεσιακό χώρο, αποθήκες, εργαστήρια, χώρο εκπαιδευτικών προγραμμάτων και κτήριο διοίκησης με βιβλιοθήκη. Στο κτίριο διοίκησης σήμερα στεγάζονται η ΙΕ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και η 7η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Ο εκθεσιακός χώρος του μουσείου καταλαμβάνει έκταση 2.000 τ.μ. Από αυτά, τα 1.500 τ.μ προορίζονται για τη μόνιμη έκθεση, ενώ τα 500 τ.μ. για περιοδικές εκθέσεις.
Στις αρχές Καλοκαιριού αναμένεται να ξεκινήσει η προετοιμασία για την εγκατάσταση της μόνιμης έκθεσης η μουσειολογική μελέτη της οποίας θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και θα ολοκληρωθεί το 2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου