Με τίτλο Greece: 'Only tourism can save our bankrupt land δημοσιεύεται ρεπορτάζ της εφημερίδας Guardian για την Ελλάδα.
Η δημοσιογράφος Helena Smith δίνει ανταπόκριση από το νησί της Δήλου μεταφέροντας τις απόψεις κατοίκων της Μυκόνου για το επίμαχο θέμα της πτώχευσης και πως μπορεί η Ελλάδα να το αντιμετωπίσει. Κάνει κριτική στην αμέλεια του κράτους να αποκαταστήσει το αρχαίο θέατρο της Δήλου, στην εικόνα εγκατάλειψης που αντίκρυσε στο νησί αλλά και γενικότερα στους ελληνικούς προορισμούς. Το άρθρο υποστηρίζει πως υπάρχει μια αύξηση των Βρετανών τουριστών λόγω της κατάστασης που επικρατεί στους προορισμούς της αρεσκείας τους, όπως είναι η Τυνησία και η Αίγυπτος. Επίσης, επισημαίνει την απαράδεκτη εικόνα του κέντρου της Αθήνας και τονίζει την αύξηση της εγκληματικότητας.
Χαρακτηριστικά το άρθρο ξεκινά κάνοντας αναφορά στο συνολικό χρέος της Ελλάδας και επισημαίνει πως η χώρας μας στρέφεται στην πολιτιστική κληρονομιά της για να προσελκύσει υψηλού οικονομικού επιπέδου επισκέπτες ελπίζοντας πως ο τουρισμός θα είναι η κινητήρια δύναμη της ελληνικής οικονομίας.
Η δημοσιογράφος περιγράφει στους αναγνώστες τη Δήλο και αναφέρει τη ιστορία της. "Η κρίση έχει φτάσει και σε αυτό το ιερό μέρος" γράφει χαρακτηριστικά. Δυστυχώς, οι εικόνες που αντίκρυσε στο ιερό νησί, είναι ντροπής, αφού περιγράφει πως στις παραλίες υπάρχουν σκουπίδια, σκουριασμένες σκαλωσιές και γενικότερα μια εικόνα εγκατάλειψης.
Η Φανή Ιωσηφίδου, από τους τρεις υπαλλήλους φύλαξης της Δήλου αναφέρει στην δημοσιογράφο. «Το υπουργείο Πολιτισμού είχε σκοπό να στείλει περισσότερο προσωπικό κατά την έναρξη της σεζόν, αλλά είμαστε ακόμα σε αναμονή". Η υπάλληλος επισημαίνει πως δυστυχώς οι Ελληνες δεν σέβονται τα αρχαία και πάνε και κάθονται πάνω στα λιοντάρια.
Το άρθρο δεν παραλείπει να αναφερθεί και στην οικονομική κρίση που μαστίζει την Ευρώπη, με αποκορύφωμα τις εκθέσεις, που φυσικά διέψευσε η κυβέρνηση, ότι δηλ. η Ελλάδα είναι έτοιμη να βγεί από την ευρωζώνη και να επαναφέρει τη δραχμή ως νόμισμα της.
"Αλλά για τους Έλληνες, οι οποίοι έχουν απέρριψει την πρόταση εξόδου και την αντιμεπτωπίζουν ως "αστείο", η απάντηση -λύση βρίσκεται στον τουρισμό, έναν τομέα που αντιπροσωπεύει το 1/5 την εργασίας και το 18% του ΑΕΠ" γραάφει χαρακτηριστικά.
Η δημοσιογράφος παραπέμπει και τις δηλώσεις του Ελληνα πρωθυπουργού για την Ελλάδα : «Ο τουρισμός μπορεί να είναι το αστέρι της ανάπτυξης ... ένα μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης», δήλωσε ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, κατά την εναρκτήρια ομιλία με τα στοιχεία της βιομηχανίας. «Η φήμη της χώρας μας ενισχύεται όταν ο πλούτος των μνημείων μας εμφανίζεται και όταν συνδέεται με μύθο, την ιστορία, την παράδοση, η ελληνική παραγωγή και την ελληνική διατροφή».
" Ο πρωθυπουργός, αναφέρθηκε στην περίπτωση της Σπιναλόγκας, το ενετικό φρούριο που μετατράπηκε σε αποικία λεπρών στην Κρήτη , που αποθανάτισε από τη βρετανική μυθιστοριογράφος Victoria Hislop στο μπεστ-σέλερ της, Το Νησί . ...H Σπιναλόγκα είναι ένα παράδειγμα του πλούτου που έχουμε γύρω μας,.."
Το άρθρο απαντά εμμέσως στις παραπάνω δηλώσεις του Γ. Παπανδρέου, πως "στις επαρχιακές πόλεις και νησιά, τα μουσεία έχουν κλείσει".
Φυσικά, η Αθήνα και το ιστορικό της κέντρο που μαστίζεται από την εγκληματικότητα, επισημαίνεται ιδιαίτερα.
"Όμως, ο γεννημένος στην Αμερική πρωθυπουργός δεν είναι χωρίς φιλοδοξίες. Η Ελλάδα, λέει, θα γίνει ένας από τα "10 καλύτερους προορισμούς στον κόσμο. Για το σκοπό αυτό, για να βελτιώσει την εικόνα της χώρας, επισκέπτεται στο εξωτερικό"
" Πέρυσι, η κυβέρνηση έλαβε μέτρα για τη διευκόλυνση των ξένων επενδύσεων, αλλά τόσοι πολλοί έχουν πληγεί από τη διαφθορά, την ευνοιοκρατία και η έλλειψη της ανταγωνιστικότητας - τα δεινά που έκαναν την Ελλάδα να γονατίσει."
Η δημοσιογράφος ενημερώνει "για τα σχέδια μείωσης της τιμής των δαπανηρών ακτοπλοϊκών εισιτηρίων"
"Τα μέτρα φαίνεται να αποδίδουν καρπούς. Με τα δημοφιλή νησιά του Ιονίου, όπως η Ζάκυνθος, εκτιμάται αύξηση των επισκεπτών. Οι κρατήσεις Βρετανών αυξήθηκε κατά 20%, σύμφωνα με την Thomas Cook, καθώς οι τουρίστες που θα πήγαιναν στην Αίγυπτο και την Τυνησία , επέλεξαν τα νησιά του Αιγαίου λόγω της κατάστασης.
""Παρά τη δεινή οικονομική της κατάσταση, η Αθήνα θα φιλοξενήσει τους Special Olympics, ένα μοναδικό αθλητικό γεγονός για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, που αναμένεται να φέρει περίπου 40.000 τουρίστες τον Ιούνιο"
"Εάν η Ελλάδα γίνει ένας από τα 10 καλύτερους προορισμούς στον κόσμο, θα προσφέρει μία στις τέσσερις θέσεις εργασίας», δήλωσε ο Ανδρέας Ανδρεάδης, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. "Τότε θα ήταν πραγματικά η κινητήρια δύναμη της ελληνικής οικονομίας».
Αλλά οι αξιωματούχοι γνωρίζουν επίσης ότι η "εικόνα για την Ελλάδα , ήλιος, θάλασσα, Ζορμπάς...χαμογελαστά πρόσωπα" δεν ισχύει πιά. "Αφίξεις μπορεί να έχει, αλλά τα έσοδα παρουσιάζουν μικρή μόνο αύξηση και οφείλεται σε εκπτώσεις και ειδικές προσφορές που οι ξενοδόχοι έχουν αναγκαστεί να κάνουν για να προσελκύσουν τουρίστες"
"Η χώρα πρέπει να αλλάξει εμφάνιση", δήλωσε ο Ανδρεάδης.
"Η Δήλος έχει μόνο τρεις φύλακες" παραπονέθηκε ο δήμαρχος της Μυκόνου, Αθανάσιος Κουσαθανάς. Για χρόνια, λέει, οι ντόπιοι παραπονιούνται στο υπουργείο Πολιτισμού για την αποκατάσταση του αρχαίου θεατρου".
«Εμείς οι Έλληνες μπορεί να μην έχουν πολλά χρήματα, αλλά έχουμε την υπερηφάνεια. Αρχαία μας κληρονομιά είναι η ταυτότητά μας και μπορεί να μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε αυτή την κρίση" καταλήγει το άρθρο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου